Met de AOP/IGP-labels verdedigt Europa zijn terroirs - Artikel Delicatesse oktober 2021

IN HET HART VAN HET EUROPESE TERROIR

Europa heeft oog voor streekproducten die een meerwaarde bieden door hun bijzonder terroirgehalte. Daarbij is het belangrijk om het begrip ‘terroir’ correct te interpreteren.

Het ‘terroir’, term van Franse origine, doet ons denken aan ‘territorium’, maar de definitie is veel ruimer dan dat. Het gaat over een combinatie van geologische, klimatologische, biologische en humane factoren.

Geologie speelt natuurlijk een belangrijke rol, want bodem en mineralen, hoogteligging en oriëntatie ten aanzien van de zons taan centraal.

De klimatologie moet daar nauwelijks voor onderdoen, want een mediterraan klimaat is natuurlijk niet hetzelfde als pakweg een koel of gematigd maritiem klimaat.

De biologie is cruciaal door de aanwezigheid van bepaalde (dier)soorten of gewassen en de mate waarin die rassen en gewassen zich hebben aangepast aan de omgeving.

Ten slotte is het optreden van de mens nog de belangrijkste factor van al, want het is de mens die bepaalt hoe hij die elementen zal combineren en hoe hij de kwaliteiten ervan zal uitspelen. Hij zal dat bijvoorbeeld doen door druivenstokken op de zuidflank van de hellingen te planten en door het vee te laten opgroeien in de vallei en niet andersom. Hij zal de dieren vaak voederen met lokale gewassen, wat niet alleen de korte keten ten goede komt maar ook het terroireffect versterkt.

Overal in Europa zien we dat er door de gecumuleerde traditie en ervaring van meerdere generaties, vernuftige technieken werden ontwikkeld die de voedingsproducten hebben verfijnd.Die vakkundige tussenkomst van de mens wordt ‘knowhow’ of ‘savoir-faire’ genoemd.

DRIE VAN DE ALLERBESTE TERROIRPRODUCTEN OP SALON TAVOLA

Op Tavola, vakbeurs voor fijne voeding en verse producten in Kortrijk, kan u drie van de beste terroirproducten uit het zuidwesten van Frankrijk (aka de Sud-Ouest) ontdekken: de AOP en IGP-wijnen van de Sud-Ouest, de IGP Jambon de Bayonne en de IGP Canard à Foie Gras du Sud-Ouest (Chalosse, Gascogne, Gers, Landes, Périgord, Quercy). Het terroir van deze drie topproducten geniet een officiële Europese erkenning, te herkennen aan de AOP- of IGP-labels.

sud ouest

IGP JAMBON DE BAYONNE

Bayonneham wordt al eeuwen beschouwd als een delicatesse. We vinden historische verwijzingen naar Koning Henri IV, Louis XIV en de schrijver Rabelais. Niet verwonderlijk dus dat de Jambon de Bayonne een bijzonder gewaardeerd Frans streekproduct is geworden. Die sterke reputatie stoelt op kwaliteitsgaranties en een duizend jaar oude savoir-faire, nog aangevuld door de Europese IGP-voorschriften.

IGP CANARD À FOIE GRAS DU SUD-OUEST (CHALOSSE, GASCOGNE, GERS, LANDES, PERIGORD, QUERCY)

De geschiedenis van de Foie Gras du Sud-Ouest gaat terug tot de eerste import (16e eeuw) van twee nieuwigheden uit Amerika: de maïs en de Barbarie-eend. Vanaf de 17e eeuw besloten landbouwers in de Sud-Ouest om Barbarie- en Mulard-eenden (resultaat van kruising) vet te mesten met maïs. Het zijn twee sterke soorten die het voordeel hebben dat ze uitstekende foie gras en smaakvol vlees opleveren. De historische knowhow rond de Canard van de Sud-Ouest leidde tot de erkenning en de bescherming door het IGP-label.

DE WIJNEN VAN HET ZUIDWESTEN

sud ouest

De wijngaarden van het Zuidwesten, met 29 AOP's en 13 IGP's, vertonen een grote diversiteit. Al die wijnen worden – dankzij hun inheemse druivenrassen, hun zeer bijzondere bodem en het werk van de vrouwen en mannen uit het Zuidwesten – gekenmerkt door hun authenticiteit. We zetten enkele benamingen in de kijker.

sud ouest
©P.Poupart/IVSO

AOP GAILLAC

Gaillac is is een van de oudste benamingen van Frankrijk (1938), gebaseerd op oorspronkelijke druivenrassen. Het produceert ook een mousserende wijn van de Mauzac druif.

AOP FRONTON

In Fronton is de Négrette koning, een inheemse druivensoort van het Zuidwesten. Sommige jaargangen zijn 100% Négrette, andere worden gemengd met andere inheemse druivensoorten. Er worden ook fruitige roséwijnen geproduceerd.

IGP CÔTES DE GASCOGNE

Gascogne wordt beschouwd als het wijnmekka. Colombard maakt deel uit van het DNA, maar Gros Manseng en Sauvignon komen ook voor. 85% van de productie in Gascogne is wit.

AOP SAINT-MONT

De wijngaard van Saint-Mont ligt in een streek die rijk is aan geschiedenis. De belangrijkste druivenrassen zijn Arrufiac en Petit Courbu in wit en Fer Servadou en Tannat in rood.

AOP MADIRAN & PACHERENC DU VIC-BILH

Als echte ambassadeurs van hun streek dragen de wijnen van Madiran hun zuidwesterse identiteit hoog in het vaandel. Hier is Tannat koning, afkomstig uit de Pyreneeën, die zowel gulle als gulzige wijnen voortbrengt.

De Pacherenc du Vic-Bilh, gelegen in hetzelfde appellatiegebied als Madiran, maar alleen wit produceert, wordt ook gemaakt van lokale druivensoorten (Petit of Gros Manseng en Petit Courbu).

Voor meer informatie over de producten van het Zuidwesten kan u terecht op de website www.europedefendsitsterritories.eu

logo's
De inhoud van deze promotiecampagne geeft alleen de mening van de auteur weer en is zijn/haar verantwoordelijkheid.
De Europese Commissie en het Uitvoerend Agentschap Onderzoek (REA) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat eventueel wordt gemaakt van de informatie in dit document.