In het hart van het Europese terroir - Artikel Delicatesse maart 2022

IN HET HART VAN HET EUROPESE TERROIR

Europa heeft oog voor streek-producten die een meerwaarde bieden door hun bijzonder terroirgehalte. Daarbij is het belangrijk om het begrip ‘terroir’ correct te interpreteren.


Streek van de wijngaarden uit het zuidwesten van Frankrijk en de Pyreneeën

Het ‘terroir’, term van Franse origine, doet ons denken aan ‘territorium’, maar de definitie is veel ruimer dan dat. Het gaat over een combinatie van geologische,klimatologische, biologische en humane factoren.

Geologie speelt natuurlijk een belangrijke rol, want bodem en mineralen, hoogteliggingen oriëntatie ten aanzien van de zon staan centraal.

De klimatologie moet daar nauwelijks voor onderdoen, want een mediterraan klimaat is natuurlijk niet hetzelfde als pakweg een koel of gematigd maritiem klimaat.

De biologie is cruciaal door de aanwezigheid van bepaalde (dier)soorten of gewassen en de mate waarin die rassen en gewassen zich hebben aangepast aan de omgeving.

Ten slotte is het optreden van de mens nog de belangrijkste factor van al, want het is de mens die bepaalt hoe hij die elementen zal combineren en hoe hij de kwaliteiten ervan zal uitspelen. Hij zal dat bijvoorbeeld doen door druivenstokken op de zuidflank van de hellingen te planten en door het vee te laten opgroeien in de vallei en niet andersom. Hij zal de dieren vaak voederen met lokale gewassen,wat niet alleen de korte keten ten goede komt maar ook het terroireffect versterkt.

Overal in Europa zien we dat er door de gecumuleerde traditie en ervaring van meerdere generaties, vernuftige technieken werden ontwikkeld die de voedingsproducten hebben verfijnd. Die vakkundige tussenkomst van de mens wordt ‘knowhow’ of ‘savoir-faire’ genoemd.

DRIE VAN DE ALLERBESTE TERROIRPRODUCTEN OP SALON TAVOLA

Op Tavola, vakbeurs voor fijne voeding en verse producten in Kortrijk, kan u drie van de beste terroirproducten uit het zuidwesten van Frankrijk (aka de Sud-Ouest) ontdekken: de AOP en IGP-wijnen van de Sud-Ouest, de IGP Jambon de Bayonne en de IGP Canard à Foie Gras du Sud-Ouest (Chalosse, Gascogne, Gers, Landes, Périgord, Quercy).

Het terroir van deze drie topproducten geniet een officiële Europese erkenning, te herkennen aan de AOP- of IGP-labels.

IGP JAMBON DE BAYONNE

Bayonneham wordt al eeuwen beschouwd als een delicatesse. We vinden historische verwijzingen naar Koning Henri IV, Louis XIV en de schrijver Rabelais. Niet verwonderlijk dus dat de Jambon de Bayonne een bijzonder gewaardeerd Frans streekproduct is geworden. Die sterke reputatie stoelt op kwaliteitsgaranties en een duizend jaar oude savoir-faire, nog aangevuld door de Europese IGP-voorschriften.

IGP CANARD À FOIE GRAS DU SUD-OUEST (Chalosse, Gascogne, Gers, Landes, Périgord, Quercy)

De geschiedenis van de Foie Gras du Sud-Ouest gaat terug tot de eerste import (16e eeuw) van twee nieuwigheden uit Amerika: de maïs en de Barbarie-eend. Vanaf de 17e eeuw besloten landbouwers in de Sud-Ouest om Barbarie- en Mulard-eenden (resultaat van kruising) vet te mesten met maïs. Het zijn twee sterke soorten die het voordeel hebben dat ze uitstekende foie gras en smaakvol vlees opleveren. De historische knowhow rond de Canard van de Sud-Ouest leidde tot de erkenning en de bescherming door het IGP-label.

DE WIJNGAARDEN VAN HET ZUIDWESTEN

sud ouest

De wijngaarden van de Sud-Ouest met hun 29 AOP’s en 13 IGP’s, zorgen voor een grote diversiteit. Ze strekken zich uit van de Aveyron tot Baskenland, langs de wegen naar Compostella en langs de Garonne van Toulouse tot de Atlantische Oceaan.

Dankzij de autochtone druivenrassen, de unieke terroirs en het werk van de vrouwen en mannen van de Sud-Ouest komt hun authentieke karakter ten volle tot uiting. Meerdere wijnen kunnen ontdekt worden op Tavola 2022: de AOP’s Gaillac, Fronton, Saint-Mont, Madiran & Pacherenc du Vic-Bilh, net als de IGP Côtes de Gascogne.

Ontdek deze Europese terroirproducten van 20 tot 22 maart op Tavola. U vindt ons op standplaats N°1109A.

logo's
De inhoud van deze promotiecampagne geeft alleen de mening van de auteur weer en is zijn/haar verantwoordelijkheid.
De Europese Commissie en het Uitvoerend Agentschap Onderzoek (REA) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat eventueel wordt gemaakt van de informatie in dit document.